27 Σεπτεμβρίου 2010

"ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ" εδώ και 100 ΧΡΟΝΙΑ!!!

Αφίερωμα του Περιοδικού "must" στα 100 χρόνια του Προσκοπισμού στην Ελλάδα...
Οκτώμβριος 2009 / 4ο Τεύχος

Γράφει ο Δημήτρης Τσολάκης

Ο προσκοπισμός ιδρύθηκε το 1907 στην Αγγλία από τον Λόρδο Robert Baden-Powell και πολύ σύντομα βρήκε απήχηση σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την παλαιότερη και μεγαλύτερη οργάνωση νεολαίας, που οι ιδέες, οι σκοποί και οι αρχές της παραμένουν πάντοτε επίκαιρες.

Μια από τις πρώτες χώρες όπου ιδρύθηκε ο προσκοπισμός ήταν και η Ελλάδα το 1910. Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία της πρώτης ομάδας Προσκόπων από μαθητές του Λυκείου Μακρή ανέλαβαν το έργο της οργάνωσης του ελληνικού προσκοπισμού μαζί με τον Αθανάσιο Λευκαδίτη οι Κ. Μελάς, Νικ. Πασπάτης, Φ. Χρυσοβελόνης και Γ. Πανάς. Αυτοί οι πέντε θεωρούνται ιδρυτές της Κίνησης του Προσκοπισμού στην Ελλάδα. Από το 1910 μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόπουλα έγιναν πρόσκοποι και μεγαλώνοντας διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της ζωής της ελληνικής κοινωνίας. Σε λίγους μήνες ο ελληνικός προσκοπισμός κλείνει τα 100 χρόνια ζωής και προσφοράς του.

Τι είναι όμως ο προσκοπισμός;
Ο Προσκοπισμός συμπληρώνει το σχολείο και την οικογένεια, καλύπτοντας ανάγκες που δεν αντιμετωπίζονται από αυτά. Αναπτύσσει την αυτογνωσία, την ανάγκη της εξερεύνησης και της ανακάλυψης, τη θέληση για μάθηση. Οι πρόσκοποι ανακαλύπτουν τον κόσμο πέρα από τις σχολικές αίθουσες, υποκινώντας τις ικανότητές τους για μάθηση, και μεταλαμπαδεύοντας αυτή τη μάθηση σε άλλους. Πάνω από όλα είναι μια εθελοντική οργάνωση με κοινούς σκοπούς και στόχους σε όλο το κόσμο.

Μια Κίνηση αναπτυσσόμενη για τη νεολαία
Ο Προσκοπισμός είναι μια Κίνηση, σε διαρκή ανάπτυξη και πρόοδο. Εξελίσσεται και προσαρμόζεται παντού σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες, υπηρετώντας τις τοπικές ανάγκες. Δε σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσεται, από την ίδρυσή του το 1907. Σήμερα έχει περισσότερα από 25 εκατομμύρια μέλη, αγόρια και κορίτσια. Ο Προσκοπισμός διπλασίασε τα μέλη του μέσα στα τελευταία 20 χρόνια. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης προήλθε από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Είναι ανοικτός σε όλους, ανεξάρτητα από φυλή ή θρήσκευμα, σύμφωνα με το σκοπό, τις αρχές και τη μέθοδο που συνέλαβε ο ιδρυτής του Robert Baden-Powell.

Διασκέδαση με σκοπό
Μέσα από τη διασκέδαση, ο Προσκοπισμός πετυχαίνει το σκοπό του να βοηθήσει τους νέους να αναπτυχθούν σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά και ηθικά. Μια ευκαιρία να βοηθήσουν τους νέους. 'Ένας τρόπος για τη βελτίωση της κατανόησης μεταξύ των γενεών. Υπηρετώντας, οι ενήλικοι βαθμοφόροι αποκτούν πολύτιμη κατάρτιση και εμπειρία πετυχαίνοντας έτσι την ατομική τους βελτίωση.

Με λίγα λόγια
Ο Προσκοπισμός είναι μια Μέθοδος προσωπικής αυτοδέσμευσης - σε ένα απλό κανόνα ζωής: Την Προσκοπική Υπόσχεση και το Νόμο. Μέθοδος μάθησης μέσα από την πράξη - ενεργός συμμετοχή, μαζί με άλλους. Δουλεύοντας σε μικρές ομάδες, για την ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων, των ομαδικών δεξιοτήτων και της ατομικής ευθύνης. Με παιδαγωγικά προγράμματα και προοδευτικές δραστηριότητες βασισμένες στα ενδιαφέροντα των νέων ανθρώπων. Δραστηριότητες σε επαφή με τη φύση, ένα πλούσιο μαθησιακό περιβάλλον όπου η απλότητα, η δημιουργικότητα και η ανακάλυψη συνδυάζονται από κοινού για να δώσουν την περιπέτεια και την πρόκληση. Ο Προσκοπισμός είναι...ένας Κώδικας Ζωής.

Οι Πρόσκοποι ασχολούνται, σε διάφορα μέρη του κόσμου:
-Με την ακεραιότητα του φυσικού κόσμου
-την προώθηση της τοπικής, εθνικής και διεθνούς ειρήνης
-με την υγεία των παιδιών
-την αποτροπή της εξάρτησης από τα ναρκωτικά
-θέματα υγιεινής και καθαριότητας
-κατοικίες για τους άστεγους
-αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού
-την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες
-την οικογενειακή εκπαίδευση
-τα δικαιώματα των παιδιών
-την παραγωγή τροφής και τη γεωργία
-την προστασία του περιβάλλοντος
-τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
-την αναδάσωση
-την ανεργία των νέων
-τους πρόσφυγες
-την εκπαίδευση σε θέματα ανάπτυξης κ.ά.

Οι κλάδοι του προσκοπισμού στην Ελλάδα είναι:

Λυκόπουλα (Β’-Ε’ Δημοτικού)
Τα λυκόπουλα, κορίτσια και αγόρια 7-11 ετών, αποτελούν την αγέλη Λυκόπουλων, που χωρίζεται σε παρέες 4-6 παιδιών τις «Εξάδες». Ο διαχωρισμός αυτός εξυπηρετεί την όλη λειτουργία της Αγέλης και βοηθά τα λυκόπουλα να αποκτήσουν νέους φίλους. Οι δραστηριότητες της αγέλης κατευθύνονται από τους βαθμοφόρους της. Μέσα από το παιχνίδι, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι των λυκοπουλικών δράσεων αναπτύσσεται η φαντασία του παιδιού και διοχετεύεται σε εκδηλώσεις που το διαπαιδαγωγούν και το διδάσκουν με κύριο στόχο το παιδί να ανακαλύψει και να αναπτύξει τις προσωπικές του ικανότητες και κλίσεις.

Πρόσκοποι (ΣΤ’ Δημοτικού-Γ’ Γυμνασίου)
Οι πρόσκοποι είναι αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11-15 ετών, που οργανώνονται σε αυτοδιοικούμενες παρέες 6-9 παιδιών, τις «Ενωμοτίες». Η Ενωμοτία κατευθύνεται και αντιπροσωπεύεται από τον Ενωμοτάρχη, που αναδεικνύεται από τα μέλη της ενωμοτίας στην αρχή της κάθε Προσκοπικής περιόδου και για θητεία ενός χρόνου. Κάθε Ομάδα Προσκόπων αποτελείται από 3-4 ενωμοτίες, που συνεργάζονται μεταξύ τους και συμβάλουν στην επιτυχία όλων των δραστηριοτήτων της Ομάδας. Οι δραστηριότητες της Ομάδας κατευθύνονται από το Συμβούλιο Τιμής που αποτελείται από τους βαθμοφόρους και τους ενωμοτάρχες.

Ανιχνευτές (Α’-Γ’ Λυκείου)
Οι ανιχνευτές του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων είναι νέοι, κορίτσια και αγόρια, ηλικίας 15-18 ετών, που οργανωμένοι σε κοινότητες «ανιχνεύουν» όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το πρόγραμμα της κοινότητας ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των Ανιχνευτών και αποφασίζεται στην Σύνοδο, όπου μετέχουν ισότιμα όλα τα μέλη της Κοινότητας. Έτσι μέσα από ένα σύγχρονο πρόγραμμα δράσης και εκπαίδευσης προετοιμάζονται οι Ανιχνευτές να γίνουν ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ χρήσιμοι στην Πατρίδα τους και στο κοινωνικό σύνολο.

Βαθμοφόροι
Οι βαθμοφόροι, άντρες και γυναίκες, είναι τα ενήλικα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για την επίτευξη του παιδαγωγικού και κοινωνικού έργου του Προσκοπισμού. Οι βαθμοφόροι δέχονται μία σειρά συνεχόμενων εκπαιδευτικών-παιδαγωγικών εκπαιδεύσεων για την απόκτηση των σωστών γνώσεων, για την μετάδοσή τους στα παιδιά.

Μια αγέλη, μια ομάδα, μια κοινότητα και οι βαθμοφόροι τους, αποτελούν ένα «Σύστημα».

Ο Προσκοπισμός στην Λάρισα
Σήμερα λειτουργούν στην Λάρισα τέσσερα συστήματα: το 2ο Σύστημα Προσκόπων, το 3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων, το 4ο Σύστημα Δασοπροσκόπων και το 5ο Σύστημα Προσκόπων.
Φέτος οι Πρόσκοποι της Λάρισας έκλεισαν 90 χρόνια ζωής, φιλίας και προσφοράς στην πόλη και στον νομό μας. Χιλιάδες Λαρισαίοι έχουν ζήσει την προσκοπική ζωή, ανάμεσα τους κι εγώ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η 5η Αγέλη Λάρισας εκδίδει τη δικιά της τριμηνιαία εφημερίδα με τίτλο «The times της 5ης Αγέλης» μετά από ενημέρωση δημοσιογράφων του τύπου αλλά και του ραδιοφώνου στα λυκόπουλα, που έχουν εξ’ ολοκλήρου την επιμέλεια της ύλης. Ακόμα ο σύλλογος «Κάνε μια Ευχή» πραγματοποίησε στο χώρο του 5ου Συστήματος το χριστουγεννιάτικο bazaar του με την συγκέντρωση ενός ικανοποιητικού ποσού για την πραγματοποίηση μιας ευχής ενός παιδιού.

Εμείς οι συντάκτες του must δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε στον προσκοπισμό να χιλιάσει τα χρόνια του και να συνεχίσει να προσφέρει, έτσι όπως μόνο αυτός ξέρει!!!


*Ευχαριστούμε για την βοήθεια , τον κ.Ζορτό Γιώργο, αρχηγό του 5ου Συστήματος Προσκόπων Λάρισας. *Το φωτογραφικό υλικό είναι από το αρχείο του 5ου Συστήματος προσκόπων Λάρισας και από την ιστοσελίδα του Σ.Ε.Π.

Πηγές: www.sep.org.gr, www.275airscouts.org

Διαβάστε το άρθρο στο must εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: